Бизнес Справка
ВИНПРОМ ТРОЯН

ВИНПРОМ ТРОЯН

Фирма: ВИНПРОМ ТРОЯН
Адрес: Троян, ул. Акад. Ангел Балевски 16
Телефон: 067062168
GSM: 0884595342
Факс: 067060722
Интернет сайт: http://vinprom-troyan.com

ВИНПРОМ ТРОЯН

ВИНПРОМ - ТРОЯН АД е исторически наследник на традициите в ракиепроизводството в района на град Троян.

 

Основан през 1948 година като поделение на Държавния спиртен монопол с основна дейност производство на Троянска сливова и ябълкова ракия и търговия с тях. Разполагал с няколко добре оборудвани дестилерии в различни села от региона и един търговски склад в град Троян.

 

През 1959 година става самостоятелно предприятие и започва модернизация, като наред с традиционните дестилационни апарати е монтирана и първата дестилационна колона.

 

Поради увеличаващото се производство и необходимостта от усъвършенстване на технологията, през 1968 година е построено ново, съвременно и модерно предприятие с капацитет за преработване на 6000 тона плодове и складове за стареене по класическа технология на 800 тона сливова ракия, което поддържа и развива марката Троянска сливова и днес.

 

През 1990 година с демонополизирането на отрасъла е регистрирана държавна фирма ВИНПРОМ - ТРОЯН, която през 1997 година е пререгистрирана в акционерно дружество ВИНПРОМ - ТРОЯН АД.

 

През 2007 година мажoритарния дял във фирмата придобива най - големият европейски производител на плодови дестилати, чешката фирма РУДОЛФ ЙЕЛИНЕК АД.


Днес ВИНПРОМ - ТРОЯН АД е национален лидер в производството на натурални плодови дестилати и ракии. Троянската сливова е най - силната българска марка.

 

Съхранявайки традицията, дружеството запази доминантната позиция на сливовия дестилат, който е над 90% от общото производство. Освен сливов дестилат, дружеството произвежда ябълков, кайсиев, черешов и крушов дестилат.

 

Годишно във фирмата се изкупуват и преработват над 4000 тона плодове и стареят по класическа технология над 600 тона сливова ракия.

 

Троянската сливова е известна с отличния си вкус и неподправена специфичност и е вписана в европейския регистър на защитените географски указания. Носител е на 13 златни и 8 сребърни медала от престижни международни и национални дегустации.

 

Плодовите дестилати на ВИНПРОМ - ТРОЯН АД притежават сертификат по KOSHER производство.


С влизането на дружество РУДОЛФ ЙЕЛИНЕК АД, което има повече от вековен опит в производството на плодови дестилати, е сигнал, че големите европейски дружества много прецизно анализират целия български пазар, който се отвори повече с влизането на България в ЕС и имат интерес да инвестират в производствено оборудване, в технология, в маркетинг и търговия, стремейки се ВИНПРОМ - ТРОЯН АД да стане един от стълбовете на групата РУДОЛФ ЙЕЛИНЕК.

 

Дружеството е с дълготрайни търговски взаимоотношения с чуждестранни партньори в Чехия, Германия, Швейцария, Австрия, Словакия, Хърватска и САЩ, за които ежегодно изнася своята продукция.


ВИНПРОМ - ТРОЯН АД е изключителен вносител и дистрибутор за България на фирма Милан МЕТЕЛНКА, малък, но традиционен чешки производител на абсент, ликьори за коктейли и шейкъри. Фирмата е част от групата РУДОЛФ ЙЕЛИНЕК. На българският пазар можете да откриете три вида абсент с марката Милан МЕТЕЛКА.


От 2011 година ВИНПРОМ - ТРОЯН АД е изключителен дистрибутор за България на продуктите на известната австрийска фирма STROH, производител на силни ромове и ликьори. На българският пазар можете да откриете шест продукта с марката STROH.