Бизнес Справка
ГИПС

ГИПС

Фирма: ГИПС
Адрес: Кошава, обл. Видин
GSM: 0888405652, 0882942212, 0885945763, 0885838445
Интернет сайт: http://www.gips-ad.com

ГИПС

Мината край с. Кошава е единственото в Югоизточна Европа подземно находище на гипс. Добиваният в предприятието гипс е 100 % природен продукт и чистотата му достига 95 % (при добивания от открити мини гипс тя е до 50 %).

ГИПС АД се занимава с доставчики на суровини в циментовия бранш и  производство на газобетонни изделия и гипсови свързващи вещества .

 

От 2006 г. до сега са инвестирани в  модернизиране, реконструкция и осъвременяване на технологичния процес със закупуването на комплекс за механизиран подземен добив на естествен гипс, изграждат се  две нови производствени линии за производство на сухи строителни смеси на гипсова и циментова основа и инсталация за сушене и сепариране на пясък.

В момента дружеството произвежда 23 продукта – 13 на гипсова основа и 10 продукта на циментова основа. През 2011г. в ГИПС АД,  с. Кошава  завърши изграждането на нов завод за печене на природен гипс.


Предлага следните продукти:

 1. ЛЕПИЛА ЗА КЕРАМИЧНИ ПОКРИТИЯ

ВИДАКОЛ ФЛЕКС С2Т - подобрено лепило на циментова основа с допълнителни характеристики и намалено плъзгане за лепене на  керамични плочки, гранитогрес , за вътрешна и външна облицовка на стени и подови настилки, за  теракот и фаянс в сухи и влажни помещения. Клас С2Т
Приложение:
- Повърхността да се почисти преди полагане на плочите.
- Подходяща за помещения подложени на  слънчеви лъчи и постоянно мокрене , за наклонени и вертикални  повърхности.
- Добавя се 6,0 – 6,5 литра вода (в зависимост от желаната консистенция) за една торба от 25 кg и се разбърква до получаване на хомогенна смес. За вертикални повърхности се добавя по-малко вода.
- Оставя се  сместа да отлежи 5 до 10 min.
- Разбърква се сместа отново преди полагането и.
- Дебелина на слоя 2 до 10 mm.

ВИДАКОЛ В53  - Циментово лепило за лепене на фаянс,  гранитогрес  и теракот върху стени и подови настилки при вътрешни и външни облицовъчни работи в сухи и влажни помещения. Клас С1
Приложение:
- Повърхността  трябва да се почисти преди полагане на плочите.
- Добавя се 6,0 – 6,5 литра вода (в зависимост от желаната консистенция) за една торба от 25 kg и  се разбърква до получаване на хомогенна смес, за вертикални повърхности се добавщ по-малко  вода.
- Оставя се  сместа да отлежи 5 до 10 min.
- Разбърква се сместа отново преди полагането и.
- Дебелина на слоя 2 до 10 mm.


ВИДАФЛЕКС С2ТЕ - Подобрено лепило на циментова основа с допълнителни характеристики, намалено плъзгане и разширено отворено време, за лепене на  стенни и подови плочки в закрити и открити помещения, гранитогрес и др. Клас С2ТЕ
- Повърхността  трябва да се почисти преди полагане на плочите.
- Подходящо за плочки върху подово отопление, слънчеви лъчи и атмосферно влияние и помещения подложени на постоянно мокрене.
- Добавя се 5,5 – 6,0 литра вода (в зависимост от желаната консистенция) за една торба от 25 kg и се разбърква до получаване на хомогенна смес.
- Оставя се  сместа да отлежи 5 до 10 min.
- Разбърква се сместа отново преди полагането и.


2.  МАЗИЛКИ

ВИДАПЛАСТЕР CM10 - сух разтвор за мазилка, предназначен за вътрешно и външно приложение, за ръчно и машинно полагане. Приложим като хастар за стени,  колони, тавани, преградни стени и др.
Приложение:
- Здрава, чиста товароносима повърхност със  процеси на свиване и движения, с ниска попиваща способност, без водоразтворими частици по нея.
- Към 4-5 литра чиста вода (в зависимост от желаната консистенция и начина на полагане) добавете една торба от 25 кg суха смес.
- Разбърква се с миксер около 3-4 min.
- Разтвора се нанася до 2 часа.

 


 

ВИДАПЛАСТЕР - Гипсова мазилка К5 за  ръчно и машинно полагане. Изравняваща мазилка за вътрешни стени и тавани от газобетон, бетон и тухли. Замества  варо-циментовата изравнителна мазилка и гипсова шпакловка, като в завършен вид повърхността е готова за  лепене на тапети или боядисване.
Приложение:
- Основата трябва да бъде с равна повърхност, суха и здрава , устойчива на натоварване.
- При бетонна основа  да се грундира задължително.
- При ръчно нанасяне разтворът се приготвя с миксер, като на една торба суха смес се добавя 15 – 16 kg. чиста вода.
- При машинното нанасяне сухият материал се разбърква с чиста вода, като гъстотата на разтвора се задава чрез машината.

- Мазилката се разпределя равномерно по повърхността, след което се подравнява с мастар и се изпердашва.

 

 

ВИДАПЛАСТЕР BN003 - лека гипсова мазилка  за машинно полагане с подобрена водоустойчивост.

Сух строителен състав с хидрофобизираща добавка за  външно и  вътрешно приложение върху  тавани и стени  от бетон, тухли, газобетон и др.
Приложение:
- Здрава,  суха, твърда и устойчива на натоварване основа с равна повърхност, за бетонна основа се грундирането е задължително.
- При ръчно нанасяне разтвора се приготвя с миксер, като на една торба суха смес се добавят 15-16 kg чиста вода.
- При  машинно  полагане  сухият материал се разбърква с чиста вода, като гъстотата на разтвора се задава чрез настройка на машината, разпределя се равномерно по повърхността, подравнява се с мастар и се изпердашва, след това се навлажнява и заглажда с метална маламашка.

 Препоръчва се винаги да се смесва  съдържанието на цялата торба, като се следи разтвора да е добре хомогенизиран. Да се полага при температура на въздуха не по–ниска от  5С. По време на работа да не се смесва с други химикали или добавки против замръзване.


3.  ЗАМАЗКИ
ВИДАНИВЕЛ C10
Циментова замазка за фино изравняване на подове в  обществени  и жилищни сгради . За премахване на най-фините дефекти на основата и идеално изравнено хоризонтално ниво. За вътрешно приложение.
Приложение:
- Здрава , суха , почистена от мазни петна, прах основа и смоли
- Към 5,0 - 5,5 литра чиста вода се добавя 25 kg суха смес
- Разбъркава се с електрическа бъркалка до получаване на еднородна маса. Налива се  сместа върху основата  и се разпределя с помощта на шпакла. Замазката се нивелира и заглажда сама. Финалната настилка нанесете след 24 часа.
- Дебелина на слоя 1 до 10 mm.

 

 

ВИДАНИВЕЛ C30 - Циментова замазка за изравняване на подове в обществени и жилищни сгради, преди полагане на финални покрития, като мрамор, мокет, плочки, паркет и др. За вътрешно приложение.

Приложение:
- Здрава, суха, почистена от мазни петна, смоли и прах основа.
- Към 5,0 - 5,5 литра чиста вода добавете 25 kg суха смес.
- Разбърква се с електрическа бъркалка до получаване на еднородна маса. Налива се сместа върху основата  и се разпределя с помощта на шпакла. Замазката се нивелира и заглажда сама. Финалната настилка нанесете след 24 часа.
- Дебелина на слоя 10 до 30 mm.

 


ВИДАНИВЕЛ -  представлява сух строителен състав предназначен за фино изравняване и поправка на подове в закрити помещения при дебелина на слоя от 1 – 10 mm.  За направата на здрави и равни замазки преди направата на финални подови покрития като  мокет, мрамор, паркет и др.

Приложение:
- Основата трябва да е с равна повърхност, суха и здрава, устойчива на натоварване.
- При бетонна основа  да се грундира задължително.
- Сухата смес се прибавя към предварително приготвено количество вода в съотношение 3 : 1 или на 25 kg. Суха  смес се добавят 6,5 – 7 литра чиста вода. Разбърква се с електрическа бъркалка до получаване на еднородна смес. Сместа се налива върху основата и се разпределя с помощта на шпакла.
- Замазката се нивелира и заглажда сама. Финалната подова настилка може да се нанася след 48 – 72 h.


4.  ГРУНДОВЕ


ВИДАКОНТАКТ  - контактен грунд за гипсови мазилки върху бетонни основи. Предназначен за външно и вътрешно приложение в строителството, за добра адхезия и отлично сцепление между стар бетон с гипсови / циментови /  мазилки и шпакловки , при залепване на плоскости от гипскартон,  симпролитни блокове, гипсфазер и др.

Приложение:
- След отваряне се разбърква до пълното хомогенна смес. Нанася се върху добре почистена и обезпрашена бетонова основа с валяк или четка, при температура на въздуха от 5°С до 35°С.
- Не се разрежда с вода, в зависимост от основата грундът трябва да съхне 3-8 часа.
- Лесен за нанасяне,  изравнява попиваемостта, заздравява основата и подобрява адхезията.

ВИДАГРУНД - дълбокопроникващ грунд за  циментови замазки и бетон. Предназначен е за грундиране на бетон и циментови замазки, преди полагане на самонивелиращи се подови замазки.
Приложение:
- След отваряне се разбърква до пълното хомогенна маса. Нанася се върху  добре почистена и обезпрашена бетонова основа с  валяк или четка , при температура  на  въздуха от 5°С до 35°С.
- Замазката се нанася минимум 4 часа след нанасяне на дълбокопроникващия грунд. При порьозни повърхности трябва  да се нанесе втори пласт от грунда. Не се разрежда с вода.
- Лесен за нанасяне, подобрява адхезията и  запечатва порите в основата. Намалява порьозността и повишава здравината на основата.

 

5.  СИСТЕМА ЗА ТОПЛОИЗОЛАЦИЯ

BИDATEPM SYSTE
 1. Фиксиране:
- Лепило за топлоизолация ВИДАКОЛ ТЕРМ
- Пластмасови дюбели
- Употребата на дюбели е задължителна при фиксиране на плоскости в периферните  участъци от фасадите и при монтаж на системата на височини над 12 m

2. Топлоизолационен материал:
- Плоскости от стиропор
- С дебелина от 5 до 25 cm

3. Армирана шпакловка:
- Шпакловка за топлоизолация ВИДАФИКС ТЕРМ
- Фибростъклена мрежа

4. Грунд:
- Грунд за бетонови повърхности ВИДА дълбокопроникващ ГРУНД
5. Мазилки:

 • Силикат-силиконови мазилки
 • Акрилни мазилки

Приложение:

 • За топлоизолиране на сгради в процес на обновяване и  новопостроени сгради
 • За топлоизолиране на сгради в обществения, жилищния и промишления сектор

Свойства:

 • Енергоспестяваща
 • Активно дишаща
 • Качество и гаранция
 • Реновира екстериора

Условия на полагане:

 • Влажност на въздуха под 80%
 • Температури в диапазона от +5°C до +25°C 

 

6.  СТРОИТЕЛЕН ГИПС КОШАВА
НАТУРАЛЕН ГИПС УНИВЕРСАЛ - е гипсово свързващо вещество за директно приложение в строителството.
Прилжение:
- За вътрешна употреба, при довършителни работи в строителството - запълване, шпакловане, изравняване на  тавани и стени в сухи помещения.
- Основата да бъде  суха, здрава, равна, без замърсявания от  прах, масло и строителни отпадъци.
- Гипсът се прибавя към предварително приготвено количество вода, след това се разбърква до получаване на хомогенна смес.
- Съотношение вода/гипс 0,6 до 0,8 тегловни части вода към една тегловна част гипс.


НАТУРАЛЕН ГИПС БАВНО СВЪРЗВАЩ - е гипсово свързващо вещество за директно приложение в строителството
с удължено време на свързване.
Приложение:
- За вътрешна употреба, при довършителни работи в строителството - шпакловане,  изравняване, запълване на стени и тавани в сухи помещения.
- Основата да бъде здрава,  равна, суха, без замърсявания от масло, прах и строителни отпадъци.
- Гипсът се прибавя към предварително приготвено количество вода, след това се разбърква до получаване на хомогенна смес.
- Съотношение вода /гипс 0,7 до 0,8 тегловни части вода към една тегловна част гипс.НАТУРАЛЕН ГИПС САТЕН - фина гипсова шпакловка , предназначена за финишно покритие на повърхности в закрити помещения.

Приложение:
- Към 600-700 мл вода се прибавя един килограм шпакловъчната смес в зависимост от желаната консистенция за работа.
- Сместа се разбърква за 2-3 минути, оставя се да постои 3-4 минути, разбърква се още веднъж и след което се полага.
- Приготвената смес се нанася на тънък слой с маламашка и се заглажда до постигане на гладка повърхност.
- Основата за шпакловане трябва да бъде здрава,  равна, суха,без замърсявания от  прах, масло и строителни материали.7.  ШПАКЛОВКИ И ЛЕПИЛА

СТРОИТЕЛЕН ГИПС -  Сиво - бял прах, получен при термична обработка на суров гипсов камък.
Хигроскопичен строителен продукт, приложим за работа в сухи помещения, за довършителни работи, възможност за многофункционално използване в строителството и способност да образува пластична маса при разбъркване с вода.
Приложение:
- При  шпакловане, основата трябва да бъде  суха, здрава, равна, без замърсявания от масло, прах и строителни отпадъци.
- Гипса се прибавя към предварително приготвена количество вода, след това се разбърква до получаване на хомогенна смес, вода/гипс – 0,6 до 0,8 тегловни части вода към 1 тегловна част гипс.


 

 

ВИДАФИКС ТЕРМ -  Сух състав на циментова основа за шпакловане на топлоизолационни плоскости от  екструдиран  и експандиран пенополистирол на външни топлоизолационни комбинирани системи.
Приложение:
- Здрава почистена  повърхност.
- Към 6,25 литра чиста вода добавете 25 kg от шпакловката.
Разбърква се до получаване на хомогенна маса. Оставя се разтвора в покой около 10 min, след което разбъркайте за кратко и е готов за употреба.
Дебелина на слоя до 5 mm.


 

 

ВИДАКОЛ ТЕРМ - сух състав на циментова основа за лепене на топлоизолационни плоскости от екструдиран и
експандиран пенополистирол на външни топлоизолационни комбинирани системи.
Приложение:
- Здрава почистена  повърхност.
- Към 6,25 литра чиста вода добавете 25 kg от шпакловката.
Разбъркава се до получаване на хомогенна маса. Оставя се разтвора в покой около 10 min, след което разбъркайте за кратко и е готов за употреба.

 

 

 

 

 

ЛЕПИЛО - ШПАКЛОВКА ЗА ГАЗОБЕТОН - сух строителен състав на циментова основа,  предназначен за шпакловане  и зидане на газобетонни блокове, за външни и вътрешни стени. Устойчив на ниски температури и вода.
Приложение:
- Полага се върху здрава и почистена повърхност, да няма пукнатини,  мазнини, прах и  замърсявания  като остатъци от стара боя, сажди,  и др.
- 25 kg  суха  смес се добавят  към 6,7 литра  чиста вода. Материалът се разбърква с миксер до достигане на  подходяща за работа консистенция. Оставя се да престой 20 min , ръзбърква повторно и е готова за употреба. Сместа се нанася върху хоризонталната повърхност на долното блокче, върху което се поставя следващото блокче и с леко почукване се намества и залепва.

 

 

ВИДАФИКС  - гипсова шпакловка за бетонни повърхности /панели/, хоросанови мазилки,  газобетонни стени, лепене и запълване на фуги, работа с гипсфазерни плоскости и др.

Приложение:
- Основата трябва да бъде с равна повърхност, суха, здрава и устойчива на натоварване.
- 2 тегловни части от сместа / за ръчна шпакловка/ или 1,5 тегловна част от сместа /за машинна шпакловка/ се разбъркват с една тегловна част чиста  вода в пластмасов съд  с механична бъркалка.
- Получената смес не се втвърдява около 1,30 – 2 ч.

 

 

 

ВИДАФИКС GF2  - прахообразен строителен продукт на гипсова основа, предназначен за фино шпакловане на повърхности от  газобетон и бетон.
Финално покритие на тавани и стени с хоросанови, цименто-варови мазилки, гипсови, за запълване на фуги и др.

Приложение:
- Основата за шпакловане трябва да бъде суха, здрава, равна, без замърсявания от масло, прах и строителни отпадъци.
- Шпакловъчната смес се прибавя в съотношение 1 kg. към 500 – 600 ml  чиста вода, в зависимост от желаната консистенция за работа. Сместа се разбърква  около 2 – 3 min, оставя се оставя да престои 3 – 4 min, разбърква се  още веднъж и е готова за работа.
- Удължено отворено време за работа, изключителна пластичност и висока якост на сцепление.

 

 

 

ВИДАГИПС ТИП 996  - гипсово лепило за  лепене на орнаменти, гипсфазер,  плоскости и други гипсови изделия.

Приложение:
- Основата трябва да бъде с равна повърхност , суха и здрава, устойчива на натоварване.
- 1,5 тегловни части от сместа се разбърква с 1 тегловна част вода в пластмасов съд,  с машинна бъркалка.
- Получената смес не се втвърдява около 1,30 часа.
- Отлично сцепление с основата, здравина и пластичност.

 

 

 

ВИДАГИПС P2 - гипсово лепило за лепене на гипсокартонени плоскости и панели

Приложение:
- Основата трябва да бъде стабилна,  суха и здрава , добре почистена от  мазилка и боя и др.
- 1,5 – 2 тегловни части от сместа се разбърква с 1 тегловна част чиста вода в пластмасов съд. Разбърква се с бавнооборотна бъркалка около 2-3 минути. Оставя се да престои около 5 минути  и отново се разбърква до получаване на хомогенна смес. Получената смес не се втвърдява от 45-90 минути. Да се работи при температура от 50С до 300С  с машинна бъркалка.
- Получената смес не се втвърдява около 1,30 часа.
- Отлично сцепление с основата, здравина и  пластичност.7.  ГИПС

СУРОВ ГИПС - гипсовият камък, собствен добив на дружеството, е природна суровина с дребнозърнеста структура и  сивкав цвят. Екологично чист продукт с високо качество, отговарящ на световните изискания.
Използва се при производството на гипсови свързващи вещества и цимент и др

 

 

 

 

 

ФОРМОВЪЧЕН ГИПС - сиво-бял прах, получен при термична обработка на суров гипсов камък, с висока водопоглъщаща способност и  обемно разширение.
 
- Приложим при изготвяне на форми и модели в фаянсовата, порцелановата  и керамичната промишленост.
- Гипса се прибавя към предварително приготвена вода, след което се разбърква до получаване на хомогенна маса, след това се излива в предварително приготвен калъп.
- Вода / гипс – 0,6 до 0,8 тегловни части вода към една тегловна част гипс.


 

 

 

 

 МЕДИЦИНСКИ ГИПС - Разновидност на медицинският гипс са хирургичен,  стоматологичен розов и стоматологичен бял. Представлява  прахообразен строителен продукт, съставен на базата на механично смесване на  печен гипс полухидрат ( CaSO4. 0,5 H2O), тип формовъчен  или фино смлян строителен гипс и добавки: ускорител, безвреден оцветител и ароматизатор (масло с вкус на ягода, ментово  и др.) по предварително зададен рецептурен състав.
Приложение:
Стоматологичен бял - използва се в медицината от зъботехниците за отливки.
Стоматологичен розов - използва се в медицината  за  стоматологични цели.
Хирургичен гипс - използва се в медицината за  ортопедични и хирургични цели, при изготвяне на специални бинтове.


Основната цел на дружеството е да предложи на своите клиенти  продукти които намират приложение при реконструкция и ремонт на обекти /обществени и жилищни / и строителството. В стремежа си за конкурентоспособност на европейски пазар и българския , ГИПС АД осъществява строг контрол по целия производствен цикъл. Притежава единствената акредитирана в страната лаборатория за изследване на гипсови производни и гипс .

Продукцията на дружество ГИПС АД е добре позната в България, Румъния и  Сърбия.


 Основната цел на дружеството е да предложи на своите клиенти  продукти които намират приложение при реконструкция и ремонт на обекти /обществени и жилищни / и строителството.

В стремежа си за конкурентоспособност на европейски пазар и българския , ГИПС АД осъществява строг контрол по целия производствен цикъл. Притежава единствената акредитирана в страната лаборатория за изследване на гипсови производни и гипс .

Продукцията на дружество ГИПС АД е добре позната в България, Румъния и  Сърбия.