Бизнес Справка
КЛУБ АДРЕНАЛИН

КЛУБ АДРЕНАЛИН

Фирма: КЛУБ АДРЕНАЛИН
Адрес: Варна, р-н Одесос, ул. Ген. Радко Димитриев 35, ап. 4
Телефон: 052606605
GSM: 0896856343
Интернет сайт: http://www.clubadrenalin.com

КЛУБ АДРЕНАЛИН

В края на 80-те и началото на 90-те години на нашия век в историята на спорта навлиза ново течение така наречено екстремни спортове.

 

Те съчетават спортове с повишен риск, нестандартно поведение и мислене. Тази група спортове са съществували още в древността, под формата на древен ритуал или местен обичай, в който се е доказвало безстрашие и смелост.

 

Основоположник на голяма част от екстермните спортове практикувани във въздуха у нас се явява варненският клуб за екстремни спортове Адреналин. КЛУБ АДРЕНАЛИН извършва следните дейности:

 

 • Парашутизъм
 • Незабравимо екстремно преживяване на четири колела    
 • Рафтинг
 • Тандемни полети и курсове по парапланеризъм
 • Спускане с лодки по буйни реки
 • Бънджи
 • Парашутни скокове    
 • Парапланеризъм
 • Въздушна реклама
 • Сафари и Офроуд 
 • Бънджи скокове
 • Летене, скокове с балон и реклама


КЛУБ АДРЕНАЛИН разпространява спорта за широката публика, чрез собствени разработки за изпълнение и организация.

 

Намалялата дейност и закриването на много аеро-клубове в страната довеждат до идеята за основаване на клуб, в който спортистите да могат да продължат дейността по практикуваните от тях спортове, със собствени усилия да ги разпространяват и усъвършенстват.

През 1985г. група младежи създават в град Варна КЛУБ АДРЕНАЛИН. От основаването му до 1989г. дейността на клуба се изразява предимно от парашутни скокове от  мотоделтапланер или самолет.


Участията на клуба пред широката публика се проявявали предимно в демонстративни полети с  парашутни скокове и делтапланер , на някои празници в град Варна. На 27 септември 1989год. Стамен и Росен Касабови заедно с Веселин Д. Радев изпълняват първия подобен на бънджи скок в България. За тази своя цел те използвали употребяваните в алпийската техника динамични въжета.

 

Тази проява в историята на бънджито в България те изпълнили, като единият край на въжето се осигурява на едната страна на моста, а самият скок се извършва от другата. Целта на тази сложна по организация система е чрез маховото движение, което ще опише скачащият под моста да се намали динамичния удар в следствие от скока.

Три години изминават докато Росен Касабов създаде първото ластично въже в България. Провеждат се редица изпитания и тестове, докато се определят точните параметри на скока. Особено внимание се отделя върху сигурността на еластичния елемент, начина на екипиране и провеждането на самия скок.

Въжето е произведено  от многонишкови снопчета ластик, обединени в броня с нужните динамични способности, предпазваща ластичетата от външните фактори на влияние и главно от тяхната пълна разтегателна способност. Снопчетата били оплитани в различни оплетки според целта на експлоатация, а самите те се помещавали в полиемидна тръбна лента, ситно набрана с изчислена безопасна дължина на опън.

 

 

При евентуална авария реда на пълна амортизация (в случая скъсване) започва от външната броня издържаща до три тона, следвана от бронята на снопчетата ластик, а те от направените по-късно изпитания в "НИСИ" остават със  малки поражения, дори като се опъват до над 300% от своята първоначална дължина. Първите бънджи скокове в България започват да се провеждат през 1992год.  Датата на тези първи скокове е 10 април 1992год., когато Росен Касабов провежда два изпитателни скока от "Аспарухов мост" - Варна.

На същата дата след Р. Касабов скокове изпълняват и Веселин Д. Радев, Дани Банков,  Георги Боджуков, Петър Петров и Христина. След тези първи бънджи прояви клуба провежда скокове из цялата страна, като: "Аспарухов мост" - Варна, виадукт "Бебреш" - Витиня,  пещерата "Проходна" - с.Карлуково, виадуктите до гр.Клисура, моста след с.Звездец над р.Велека, скокове от кран - Южен парк - София и във Варна, моста "Писанец" -между Русе и Разград,  скокове от балон в Пловдив и София.


До 1996. клуб "Адреналин" създава отбори с цел усъвършенстване и още по-голямо популяризиране на бънджи скоковете у нас. Отбори се създават в градовете Варна, София, Плевен, Бургас, Стара Загора и Пловдив. Членовете в клуба нарастват до 700 на брой. Периода очертаващ развитието на клуба до 1996год. свързваме и с първите скокове "БЕЙС". Те представляват скокове с парашут от земна цел, и от там самото наименование "БЕЙС" носи английските главни букви на думите определящи местата на скока, като: сгради, антени, мостове и скали.

 

Бейс джъмпингът се определя като един от най-екстремните и опасни за практикуване спортове. За своето развитие като спорт той взима челно място по брой на жертви опитвали скок от висока земна цел. Стриктната и прецизна подготовка опасностите, които крие бейсджъмпингът са причина за съвсем минималния брой на хората практикуващи го в България. Само 15 души от клуб "Адреналин" имат възможност да запишат в актива си по няколко скока.

 

Първият бейсджъмпинг в България се провежда отново от Росен Касабов, който през 1992г. го изпълнява от "Аспарухов-мост" - Варна. Две години по-късно и Веселин Д. Радев изпълнява първия си бейс-джъмпинг. Скоковете в град Варна от Аспаруховия мост се извършват с приводняване и това до голяма степен намалява риска при евентуална авария.

През 1992г. в КЛУБ АДРЕНАЛИН започва провеждането на курсове по парапланеризъм. Местата за полети и тренировки били най-често "Рогачево" до гр.Варна и хълмовете над град Сопот. През 1996г. курсовете по парапланеризъм се прекратяват поради небивалия интерес проявен към бънджи скоковете от повечето членове в клуба. От този период започва да се развива бънджито като основна дейност в КЛУБ АДРЕНАЛИН.

 

Нарастващият интерес към бънджи скоковете довежда до задължителното подписване на декларация преди скока, гласяща физическото състояние и личното желание   на човека. След всеки скок КЛУБ АДРЕНАЛИН издава свидетелство за извършения подвиг и го регистрира под номер в архивите на клуба.

До 2000г. в клуба само при бънджи скоковете участие взимат над 5 000 души, като от тях освен българи скачат и турци,
руснаци, французи, германци, румънци, швейцарци, норвежци, англичани и гърци . Това, че в проведените до този момент Над 7 000 скока няма нито един сериозен инцидент говори за професионализма.

Методите, които използват учредителите на клуба служат единствено за привличане на членове в клуба и популяризиране на практикуваните от тях спортове. През време на първия период от историята на клуба от 1985 до 1989г. спортове в България са все още не дотолкова познати и приемливи като идея.

 

На тях се гледа, като на нещо налудничаво и рисковано, незаслужаващо риска. Именно тези техни прояви насочват вниманито на околния свят към великото удовоствие, към проявената смелост и нужна концентрация за определена изява. В град Варна вече денят на предизвикателството не би бил същият без участието на "Адреналин".

Проведени са няколко курсове по парапланеризъм, уникалните скокове "БЕЙС" вече радват и родната публика, но главна атракция си остават бънджи скоковете. В действителност екстремното преживяване е стрес, който сякаш разтоварва човек от цялата насабрала се в него отрицателна енергия и дава възможност да погледне околния свят от точка неизвестна му до сега в чисто съзнание, с присъствие на неописуема енергия и дух.

 

КЛУБ АДРЕНАЛИН не само въвежда и организира екстремни прояви, но и дава една по-сериозна насока за работа и усъвършенстване на своите възпитаници. Най-характерно това личи в провежданите от клуба състезания по "бънджи", в които не е нужно само да преодолееш инстинкта за самосахранение, но и да се изпълнят акробатични номера, за които е нужна  подготовка и концентрация.


Организирането и провеждането на по-голяма част от дейността е свързано с големи разходи и скъпоподдържана материална база. Това довежда до по-късното комерсиализиране на основна част от изявите на клуба.

До 1998год. КЛУБ АДРЕНАЛИН е единственият клуб провеждал бънджи-скокове в България. През 1998год. голямо внимание се отделя на една новопоявила се атракция - "катапултинг" или "рокет-бънджи". Самата проява представлява изтрелване нагоре с ластик и изисква доста голяма и трудно подвижна материална база.

 

Уредът представлява две кули с ролки за въже в горния си край, където чрез натягане с електромотори то разтегля ластиците до горно положение и следва изтрелване на "катапултинг стола", предварително фиксиран за земята.